Moldáviai körút - utazás az Etelközbe

Gyimesbükk, Gyilkos-tó, Békás-szoros, Chisinau, Cricova, Tiraszpol, Bender, Iasi, Pusztina

Program

1. nap: Kora reggeli indulás Budapestről. Ártándnál határátlépés Romániába. Rövid városnézés Nagyváradon: székesegyház, Kanonok sor, a vár. Továbbutazás kis pihenőkkel a Király-hágón és Belső-Erdélyen át a Székelyföldre. Szállás és vacsora Székelyszentléleken.

2. nap: Reggel nekivágunk a Kárpátoknak a Görgényi-havasokon, majd a Gyergyói-medencén át. Kis pihenő a Gyilkos-tónál, aztán elérjük a fenséges Békás-szorost. A sziklaszurdok után csak lassan kezd kitárulni a táj, ekkor már Moldvában járunk. Délután elérjük Moldva fővárosát, Jászvásárt, románul Iasi-t. Rövid séta a központban, a katolikus és az ortodox székesegyház, a kultúrpalota, valamint a régi és a modern belváros megtekintése. Jászvásártól a román-moldáv határ felé vesszük utunkat, melyen Albestinél kelünk át. Este érkezés Moldávia fővárosába, Chisinauba (Kisinyov, Kisjenő).

3. nap: Reggeli után városnézés Chisinauban: Az Úr születése ortodox katedrális, a római katolikus püspöki székesegyház, diadalív, városháza, séta a belvárosban, ahol Puskin is élt, aki több mint 100 művét itt írta. Utána Cricovába utazunk, ahol a bortermelés egy egész várost hozott létre mind a föld felett, mind alatta egy 130 km hosszú pincerendszerben. A fakultatív föld alatti városnézésre jelentkezők kis elektromos autókkal járják be a pincevárost, meg-megállva a bor és pezsgőpalackozóknál, a Cricovát bemutató mozinál, a furcsa fényűzéssel elkészített kóstoló- és rendezvénytermeknél, a világ hírességeinek borkészleteinél. A programra nem jelentkezők ez idő alatt a cricovai étteremben kóstolhatják meg a neves borvidék termését. Cricováról az 1773-ban alapított curchi kolostorhoz megyünk, mely Moldávia egyik legszebb, leggazdagabb és legnagyobb kolostora. Napunk utolsó látnivalója Orheiul Vechi (Orhei – Őrhely, Várhely), vagy ahogy a várost megszálló tatárok nevezték: Shehr al-Cedid. A Raut folyó látványos kanyonjának ez a része egy nagy archeológiai múzeum, barlangokkal, sziklákba vájt odúkkal, kb. másfél évezred különböző korainak maradványaival, és egy ma is álló, működő kolostorral. Jellegzetes moldovai étteremben fogyasztjuk el vacsoránkat, s közben megnézünk egy táncos folklórprogramot is. Este visszamegyünk Chisinauba szállásunkra.

4. nap: Reggeli után a Dnyeszter-menti Moldáv Köztársaságba, más néven Transznisztriába megyünk. A terület a helyi megítélés és a nemzetközi közösség szerint Moldávia része, gyakorlatilag önálló államként az orosz 14. hadsereg békefenntartásával működik. Első állomásunk Bender, azaz Thigina vára. A külső vár ma is részben katonai létesítmény, a belső vár rendezetten, a várhoz kapcsolható hírességek szobraival vár minket. Itt találjuk Münchausen báró ágyúgolyóját, hiszen a híres német katona Bendernél is harcolt. Újabb kori látnivaló a katonai temető második világháborús magyar elesettek sírjaival, magyar emléktáblával. Benderből Transznisztria fővárosába, Tiraszpolba utazunk. Időssebbeknek emlék, fiatalabbaknak tanulság: a volt szovjet világ tárul elénk, épületeivel, járműivel, a maga hangulatával. Végigsétálva az Október 25-e utcán megszemléljük a fontosabb épületeket, a színházat, az egyetemet, a postát, a városházát, az ortodox katedrálist és a városalapító Suworow tábornok emlékművét. Ezután szabadprogram a városban, illetve a világhírű KVINT konyakgyárat meglátogatók belépnek egy bámulatos világba: hatalmas hordósorok, 11 millió hektoliter konyak, korszerű technológia, tiszteletreméltó múlt, szép gyári múzeum. Utasaink hatféle, 5-15 éves konyakot, azaz desztillált bort kóstolhatnak meg falatozással egybekötve. Délután tovább utazunk dél felé. Felkeressük az 1861-ben alapított chitcani kolostort, majd az 1827 óta üzemelő purcari szőlőbirtokra megyünk, megismerkedünk a pincerendszerrel és itt is vacsorázunk. Este visszautazunk chisinaui szállásunkra.

5. nap: Reggeli után rövid szabadprogram Chisinauban, majd Románia felé vesszük az irányt. Huszvároson és Bákón keresztül Pusztinára megyünk: itt ismerkedés Moldva magyar arcával, a csángósággal. A híres települést elhagyva elérjük a Kárpátokat, és Gyimesi-szoroson kelünk át. Rövid pihenő az ezeréves határon a Rákóczi-várnál, a múzeummá alakított vasúti őrháznál. Csíkszereda és Székelyudvarhely érintésével Székelyszentlélekre utazunk, itt szállás és vacsora.

6. nap: utolsó napunkat a Szászföldön kezdjük. Városnézés a szép Segesváron: séta a belvárosban és a fellegvárban.  Továbbutazás Medgyesen, Dicsőszentmártonon, majd az észak-erdélyi autópályán át a Szamos völgyébe. Rövid pihenő Kalotaszegen, majd Ártándnál elérjük Magyarországot. Érkezés Budapestre az esti órákban.

Időtartam

6 nap/5 éj

Ellátás

Félpanzió

Utazás módja

Busszal

Árlista

kezdő dátum alapár státusza
2017. július 15. 123.500 Ft/fő

Felárak

kezdő dátum szolgáltatás ár
2017. július 15. Baleset-, betegség-, poggyászbiztosítás 3.300 Ft/fő
2017. július 15. Cricovai pincerendszer megtekintése 2.600 Ft/fő
2017. július 15. Egyágyas felár 14.200 Ft/fő
2017. július 15. KVINT konyakgyár meglátogatása konyakkóstolással 4.800 Ft/fő
2017. július 15. Útlemondási biztosítás 1.855 Ft/fő

Tudnivalók

Időpont: 2017. július 15-20., 6 nap/5 éjszaka
Elhelyezés: Erdélyben faluturizmusban, Moldáviában 3 csillagos szállodában
Utazás: kényelmes, légkondicionált autóbusszal
Idegenvezetés: az utazás teljes tartama alatt
Ellátás: félpanzió

Részvételi díj: 123 500 Ft/fő
Egyágyas felár: 14 200 Ft/fő
Cricovai pincerendszer megtekintése: 2 600 Ft/fő
KVINT konyakgyár meglátogatása konyakkóstolással: 4 800 Ft/fő

Kötelező útlemondási biztosítás: 1 855 Ft/fő, kötelező baleset-, betegség-, poggyászbiztosítás: 3 300 Ft/fő.
A részvételi díj a félpanziós ellátást és a belépőket is tartalmazza!

Az utazáson útlevéllel lehet részt venni.

Utunk térképen:

Hozzászólások

Valutaváltó

  Vétel Eladás
EUR 307.50 Ft 309.40 Ft
USD 271.50 Ft 275.00 Ft

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre és rendszeresen értesítjük aktuális akcióinkról.

Hirdetés
Transzferek