fbpx

Nagy erdélyi körút

 • 1
 • 8
 • 7
 • 6
 • 5
 • 4
 • 3
 • 2
 • 1

Erdély megannyi híres városa, emlékhelye és természeti látnivalója várja egy gazdag programba sűrítve a 6 napos NAGY ERDÉLYI KÖRUTAZÁS-unkon augusztusban.

 Részletek:

Időpont: 2024. augusztus 26-31., hétfő-szombat (6 nap/5 éjszaka)
Szállás: jó színvonalú ***, ***+  szállodákban
Ellátás: reggeli, fak. félpanzió
Utazás: autóbusszal
Idegenvezetés Erdélyben
Részvételi díj: 178 600 Ft/fő
Egyágyas felár 48 800 Ft
Félpanziós felár 43 700 Ft
Utasbiztosítás 3 900 Ft
Útlemondási biztosítás 2,5 %
Belépők: kb. 280 RON

 

Részletes program:

 1. nap. Korai indulás Budapestről. Ártándi határátkelés után érkezés Nagyváradra a Kanonok sorhoz. Látogatás a székesegyházban és a történelmi Magyarország egyik legimpozánsabb épületében, a püspöki palotában, illetve az abban kialakított múzeumban. Továbbutazva a Partiumban elérjük az Erdélyi-szigethegység északi vonulatait, a Király-hágón átkelve Erdélybe jutunk. Megálló Körösfőn, egy jellegzetesen kalotaszegi, szépen felújított református templomot nézünk meg. Késő délután elérjük a „kincses Kolozsvárt”. Városnéző séta a főtéren és a környező utcákban: Szent Mihály templom, Mátyás király szülőháza és szoborcsoportja, a Farkas utcai gótikus református templom. Szállásunk a város külső részén lesz. (430 km)
 1. nap. Reggeli után Tordára utazunk, ahol a rendkívül látványos sóbánya mélységeivel ismerkedünk meg, bejárva „a világ leglátványosabb, ember alakította földalatti területét”. Innen a Székelykő tövébe, a bámulatos házairól ismert aranyosszéki székely faluba, egykori bányászvároskába, Torockóra visz utunk. Pihenő a főtéren, majd megtekintjük a tájházat. Átkelve Belső-Erdélyen a székelyek székvárosába, Marosvásárhelyre utazunk. A frissen felújított szecessziós Kultúrpalota és a Teleki Téka meglátogatása után már székely falvak során át haladunk a Kis-Küküllő völgyén, majd a Kalonda-tetőn át Székelyudvarhelyre, a mai Erdély legmagyarabb városába. Szállásunk a város központjában lévő hotelben lesz. (265 km)
 1. nap. A Nagy-Küküllő völgyét a Hargita és a Görgényi-havasok közti Libán-tetőn át hagyjuk el. Beérve a Gyergyói-medencébe, átkelünk Gyergyószentmiklóson, majd elindulunk felfelé a Kárpátokba. Megálló a Gyilkos-tónál, séta a lélegzetelállító Békás-szorosban, Erdély talán legnevesebb természeti szépségénél. A Gyergyói-medencét a Maros és Olt folyók vízválasztóján át hagyjuk el. Felcsíkban megállunk a madéfalvi veszedelem emlékművénél. Keletre fordulva ismét átkelünk egy hágón, hogy egy újabb magyar népcsoporthoz, a gyímesi csángókhoz látogassunk el. Az „1000 éves határnál” megnézzük a MÁV legkeletibb egykori őrházában kialakított kis kiállítást, megismerkedünk az évszázadokkal ezelőtti járvány elleni védekezéssel a kontumáci kápolnánál. Visszatérve Csíkba, Csíksomlyón állunk meg a legnagyobb magyar zarándoklat, a csíksomlyói búcsú helyszínén, a híres kegytemplomnál. Szállásunk Csíkszeredában lesz. (285 km)
 1. nap. Alcsíkon át a Nyerges-tetőre megyünk. Itt áll az 1848-49-es szabadságharc utolsó székelyföldi csatájának emlékműve és a hősöknek tisztelgő kopjafa-erdő, melyet a Kárpát-medence megannyi magyar közössége állított. A mofettáiról is híres Kászon-vidéken át Kézdiszékre, illetve annak székhelyére, Kézdivásárhelyre érkezünk. Városnézés Gábor Áron városában, ismerkedés a városka céhes múltjával és a szabadságharcban betöltött szerepével, séta a főtéren. Következő állomásunk a hatalmas székely kapun át megközelíthető Gelence, melynek éke az Árpád-kori, fallal körülvett, belül középkori freskókkal díszített katolikus templom. Ezután a székely világból elindulunk a harmadik erdélyi nemzet, a szászok világába. Prázsmáron a Világörökség részét is képező csodálatos erődtemplomot tekintjük meg, melynek várfalában 275 „szalonnakamra” épült. Napunkat a nagy, gazdag, egykori szász városban, Brassóban fejezzük be: séta az óvárosban, a régi városháza és a világ legkeletibb gótikus temploma, a Fekete templom. Szállásunk a belváros közelében lesz. (190 km)
 1. nap. Napunk első célja Erdély egyik leghíresebb várkastélya, a sziklaszirten álló, csipkés Törcsvár lesz. A vár ma ismét Habsburg tulajdonban van, de hírnevét igazán a román turisztika növelte naggyá, egy középkori havasalföldi fejedelemmel összekeverve azt a Drakulát, akit csak a XIX. században, az angol Bram Stoker író talált ki. Átkelve az Olt völgyébe végigutazzuk Fogarasföldet, majd nekivágunk a Déli-Kárpátok legimpozánsabb masszívumának, a Fogarasi-havasoknak. A híres-hírhedt, a kommunizmusban rabokkal építtetett országúton kanyargunk fel a 2040 m magasan lévő Bilea-tóhoz, jobbra-balra a két legmagasabb, 2500 méter feletti Negoj és Moldován-csúcsok. A kopár sziklák világából visszatérve a kerci ciszterci apátság híres romjait nézzük meg. Késő délután a szászok másik jelentős városába, Nagyszebenbe érünk. Séta a belvárosban: főtér, Tanács-torony, a gótikus evangélikus székesegyház, Hazugok hídja, stb. Szállásunk a közeli, szép fekvésű Szibielben, panziókban lesz. (270 km)
 1. nap. Reggel Szászsebesre, egy újabb szász városba utazunk, hogy megnézzük erődtemplomát, különösen annak 1518-ban készült szárnyasoltárát, a Kárpát-medence legjelentősebb műalkotásainak egyikét. A hazafelé vezető útról kissé eltérve átugrunk Gyulafehérvárra, Erdély 1000 éve katolikus, de sok-sok időn át politikai központjába. Felkeressük a székesegyházat, séta az 1700-as éveket idéző várnegyedben. Gazdag utunk utolsó, ám roppant jelentős látnivalója a vajdahunyadi várkastély, Hunyadi János egykori fészke. A tüzérség kora előtti állapotban megmaradt tornyos vár jó betekintést ad a XV. sz-i viszonyokba. Rátérve a dél-erdélyi autópályára, elhaladunk Temesvár és Arad mellett. Érkezés Budapestre a késő esti órákban. (630 km)

 

  JELENTKEZÉSI LAP:

  A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

  Név:*

  Születési dátum:*

  Lakcím:*

  E-mail:*

  Telefon:*

  Út neve:*

  Utazás időpontja:*

  További utasok neve és születési ideje:

  Fakultatív (programok, ellátás, biztosítás): (kérjük jelölje meg, amelyiket kéri)

  Kedvezmény: (kérjük jelölje meg, ha jogosult valamely kedvezményünkre)

  Megjegyzés:

  Nyilatkozatok:

  Biztonsági kérdés, kérjük válaszoljon:

  Utunk térképen: