Új látnivaló Belgrádban

2024.02.06.
Magazin
Pár éve megszüntették a nagy belgrádi fejpályaudvart (a “szerb keletit”), majd a Száva partján lévő területet elkezdték modern épületekkel beépíteni. Meghagyták ugyanakkor a főpályaudvar XIX. sz-i épületét, az előtte lévő korábban erősen balkáni jellegű Száva teret parkosították.
Erre a térre állították fel pár hete a szerb államot az 1100-as évek második felében megalapító Stefan Nemanja fejedelem 23 méter magas, 68 tonnás, bronzból készült szobrát. A fejedelem egyik kezében kardot tart, a másikban az Athosz-hegyi Hilandar kolostor alapítólevelét. (Tarthatná a balkáni útjaink által időnként érintett, csodálatos Studenica kolostorét is, melynek kiépítése hozzá fűződik.) A szobor avatásán a határon túli szerbek is képviseltették magukat Milorad Dodik, boszniai szerb vezető révén. Vucic szerb elnök azt mondta, a szobor nagy, mert a történelmük is nagy, nehéz, mert a történelmük is az volt, és szép. akárcsak a történelmük.
Mi magyarok, ezer éves egymás mellett élés után, gondolva pl. az 1944-45-ös évre erről tán másként vélekedünk.
De tény: a mai Szerbia szívesen lát minket. Ezt a szobrot is meg fogjuk nézni ezentúl Belgrádot érintő útjainkon, annál is inkább, mert a szávai kikötőtől, ahová hajónk érkezni szokott csak 1200 méterre van. A szobor a Vajdasági TV képén.