fbpx

Trianon 100

2024.02.06.
Magazin
100 éve, 1920 június 4-én délután négy órakor kellett aláírnia a Trianon-palotában a magyar kormány két kijelölt miniszterének a minden pontjában igazságtalan, országunk kétharmadát elvevő békeszerződést.
Az igazságtalanságot mindennél jobban mutatja a fenti térkép, a Teleki Pál és munkatársai által készített Közép-Európa Atlasz részét képező ún. Cart Rouge, mely a különböző nemzetiségek által lakott területeket különböző színekkel jelöli. A magyart pirossal. Ennek a térképnek egyik értéke az, hogy a lakatlan, illetve rendkívül gyéren lakott területeket fehéren hagyta, így a nemzetiségek szerinti színezésekkel nem válnak pl. a hegyvidékek hatalmas nem magyar többségű területekké.
Utazási irodánk fő célterületei a történelmi Magyarország elcsatolt részei. 22 éve mutatjuk meg elvett épített, természeti értékeinket, mutatjuk a kisebbségi magyarság sorsát. Trianon ellen ma annyit tehetünk, hogy amennyire lehet, nem vesszük tudomásul. Tudjunk egymásról, segítsünk egymásnak, határon innen élők és túliak, ápoljuk kulturális örökségünket, történelmünket és mindig adjuk tovább a fiatalabb nemzedékeknek.